BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
 
 
Brastavatu este o localitate din judetul Olt, zona Oltenia, România.

Comuna contine localitatea principala Brastavatu, satul Crusov, precum si catunul Gara Visina (extensie a localitatii principale în jurul garii Visina, unii numindu-l Popoviceni, nume dat dupa un inginer topograf Popovici ce a facut masuratori în aceasta zona, pentru împroprietarirea taranilor).

Accesul se face pe drumul national DN 54 Caracal - Corabia, dupa care pe drumul judetean DJ 544, precum si cu trenul pe ruta Caracal - Corabia si retur.

Cele mai apropiate orase, ca distante aproximative, sunt Corabia - 20 km, Caracal - 27 km, Slatina - 80 km, Craiova - 80 km.
Din centrul comunei, pâna la Gara Visina, distanta este de peste 2 km iar pâna la halta Studina, de circa 3 km. Casele marginase sunt situate la cca. 1 km de centru în cele doua sate mai mari. Portul cel mai apropiat este în Corabia, aeroportul în Craiova iar o benzinarie este construita în localitate, ,,la Brutarie''.

Comuna este alimentata cu energie electrica, are drum asfaltat pe 5%, servicii de telefonie fixa si mobila, televiziune prin cablu si satelit, precum si internet pe 30%.

Pe raza comunei sunt 2 scoli cu un efectiv ce fluctueaza în jurul cifrei de 700 de elevi, 2 gradinite cu circa 200 copii prescolari, un centru de asistenta medicala asigurat non stop, 1 cabinet de stomatologie, un cabinet medical veterinar, o farmacie, un camin cultural înfiintat în anul 1940 la initiativa preotului Spiridon si denumit Caminul Cultural ,,Brastaviceanul''.

In Brastavatu exista 3 biserici de rit ortodox. Pe locul primei biserici din lemn a fost ridicata biserica actuala între anii 1861-1864, dupa multe eforturi ale preotului Iancu, având ca hram pe Sfantul Ierarh Nicolae (datare 1863; reparatii în 1910, 1925, 1935 - pictata, 1940).

Satul Crusovu este cunoscut si pentru existenta unei mici comunitati adventiste, putini membri ai cultului gasindu-se si în Brastavatu.

Scoala, ca institutie, dateaza atât în Brastavatu cât si în Crusov din anul 1894. Cele doua scoli urmaresc formarea profesionala si pentru viata a elevilor, dar si cresterea gradului de implicare al tuturor locuitorilor comunitatii în viata sociala.

Majoritatea populatiei se ocupa cu agricultura (legumicultura, cultura cerealelor, a plantelor tehnice) si cresterea animalelor în gospodarii proprii. Dupa desfiintarea celor doua CAP-uri, Viata Noua si Calea Belsugului, s-au înfiintat câteva asociatii agricole pentru un mai bun randament agricol dar majoritatea suprafetelor agricole sunt tot în proprietatea micilor proprietari.

Întreprinderile mici si mijlocii sunt reprezentate, în principal, de mai multe asociatii familiale si SRL-uri, având ca principal obiect de activitate panificatia, extractia de ulei si desfacerea produselor cu amanuntul.

Pe lânga sarbatorile religioase respectate cu sfintenie de catre localnici, printre cele mai importante evenimente din comuna sunt bâlciul comunal, care se tine în ziua de Sfântul Ilie pe 20 iulie, precum si piata saptamânala din fiecare joi.

Integrarea României în Uniunea Europena a pus comunitatea din Brastavatu în fata unor importante si neasteptate provocari, cetatenii încercând sa tina pasul cu acestea. Modul de viata si civilizatie tinde sa se schimbe total în comuna, multi dintre fii satului fiind acum raspanditi pe intreg mapamondul, cei mai multi în statele Uniunii Europene, viitorul localitatii depinzând de vointa, puterea si daruirea conducatorilor si a fiecarui membru al comunitatii.
 
 
 
Curs Valutar BNR
AccessGratuit.com
Home
 
Istorie
Geografie
Guestbook






BRASTAVATU
= leagan de credinta olteneasca =
= PREZENTARE -